Nie soda i nie proszek do pieczenia. Do pierniczków daję inny spulchniacz i wychodzą mięciutkie

Dodano:
Ciasto na pierniki Źródło: Shutterstock / Vlada Tikhonova
W większości przepisów na pierniki jest dodatek sody. Do ciast piernikowych daje się też proszek do pieczenia. Jest jeszcze jeden mało popularny spulchniacz, który daje wyjątkowy efekt.

Mowa o amoniaku. To z jego dodatkiem robię najlepsze i najbardziej mięciutkie pierniczki, jakie znam. Kiedy pierwszy raz je piekłam, nie miałam przekonania – amoniak kojarzył mi się z nieprzyjemnym zapachem. Jednak efekt przerósł moje oczekiwania i wracam do tego przepisu co roku. Pierniczki mają puszystą, bąbelkową teksturę, niczym słynne katarzynki i śmiało można je przechowywać w szczelnym pojemniku do Bożego Narodzenia.

Co to jest amoniak?

Amoniak przeznaczony do wypieków to wodorowęglan amonu. Kupisz go w niektórych sklepach spożywczych, bez trudu zamówisz go przez internet.

Jak działa? Amoniak pod wpływem temperatury rozkłada się na wodę, amoniak i dwutlenek węgla. Podczas pieczenia pierniczków możesz czuć charakterystyczny zapach amoniaku, jednak bez obaw – w gotowym wypieku jest on już zupełnie niewyczuwalny (można powiedzieć, że zrobił swoje i wyparował). Amoniak sprawia, że pierniczki mają charakterystyczną bąbelkową konsystencję i są miękkie w środku. Z amoniaku robi się nie tylko pierniczki. W PRL-u popularne były też kruche amoniaczki, które swoją nazwę miały właśnie od tego spulchniacza.

Jak zrobić miękkie pierniczki z amoniakiem?

Postępuj krok po kroku, jak w przepisie, a pierniczki wyjdą idealne. Przy ich robieniu ważne jest, aby amoniak dokładnie wymieszać z resztą składników i odłożyć potem ciasto na jakiś czas.

Przepis: Miękkie pierniczki

Bożonarodzeniowe pierniczki mięciutkie w środku.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
40
Liczba kalorii
193 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 łyżeczki sody
  • 1 łyżka amoniaku
  • 20 g przyprawy piernikowej (1 torebka)
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 250 g margaryny do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka miodu
  • 250 g drobnego cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka śmietany

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj składniki sucheW osobnej misce wymieszaj mąkę, przyprawę piernikową, kakao, sodę i amoniak.
  2. Ucieranie składnikówMiękką margarynę, żółtka, miód oraz cukier utrzyj na gładko (możesz użyć robota). Na koniec dodaj olej i śmietanę.
  3. Zagniatanie ciastaPołącz składniki suche i mokre. Dokładnie zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na minimum 12 godzin do lodówki.
  4. Pieczenie pierniczkówPodziel ciasto na kawałki. Każdy rozwałkuj na grubość ok. 4 mm i wykrawaj foremkami dowolne kształty. Pierniczki piecz ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak udekorować miękkie pierniczki?

Te pierniczki doskonale smakują same, ale ja są wręcz doskonałe delikatnie polukrowane (posmaruj je lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny lub wody, aby pokryły się delikatną, jakby oszronioną warstwą). Miękkie pierniczki z amoniakiem można też oblać polewą czekoladową (użyj gotowych polew lub dekoruj ciasteczka rozpuszczoną czekoladą: białą, mleczną, deserową albo gorzką).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...